Federatiefestival 2 maart 2019

Na het openingswoord van Dirk Bergema, voorzitter van de federatie, en het voorstellen van jurylid Ido Gerard Kempenaar mocht Crescendo Holwerd het spits afbijten. Army of the Nile van Kenneth J. Alford werd als eerste ten gehore gebracht. Als solist maakte Wopkje Bergmans haar opwachting bij concerto d’Aranjuez, Fincastle Overture van Jan Bosveld en Le Lac du conemars van Michel Sardou waren de laatste stukken die dit optreden van dirigent Durk Krol en fanfare Crescendo compleet maakten.

Soli Deo Gloria uit Nes mocht als tweede aantreden in de theaterzaal van het MFA. Zij openden hun optreden met Aurelia van Samuel S. Wesley naar een arrangement van Rienks van der Velde, Condaum van Jan van der Roost stond als tweede werk op de lessenaar. Earth song van Michaël Jackson werd als derde ten gehoor gebracht. Dirigent Eelke de Jong eindigde met To the next 120 year van Rob Balfoort.

Het tweede deelnemende korps van Holwerd, De Bazuin, startte het optreden met Baba Yetu van Christopher Tin. Dirigent Johan Postma vervolgde het optreden met Seagate van James Swearingen. Tijdens dit nummer waren de herkenbare snaredrums mooi en duidelijk aanwezig. Pipilangstrompe van Jan Johansson bracht de herkenbare melodie van Pipi Langkous terug in Holwerd. Turn the beat Arnoud van Peter en Gerald Jackson maakte het optreden compleet.

Als laatste voor de pauze mocht Brassband Concordia Wanswert optreden Barnard Castle van Goff Richard was het eerste nummer Als Tweede mochten de trombones van zich laten horen in een solo, Blades of Toledo werd door het trio ten gehore gebracht. Wonders of an Ancient Glory gebaseerd op een verhaal over een draak en Ancient Monument, gebaseerd op de veldslagen en religie tijdens de middeleeuwen werden de laatste twee stukken van Concordia Wanswert onder leiding van Gouke Wielenga.

Vanaf 20.00 werd er door de laatste vier korpsen gespeeld voor een mooi juryrapport. Als eerste Brassband Excelsior uit Ferwert, zij begonnen met de koraal bewerking; I know thou art mine. De compositie Flashback van Jan de Haan werd als derde gespeeld. En het uit vier delen bestaande Sinfonnietta- The town beneath the cliff van Philip Sparke werd als vierde nummer gedirigeerd door Gijs Heusinkveld.

Concertmars Red en Black van Marco Middelberg werd door Brassband De Eendracht Marrum als eerste opgevoerd gevolgd door Calling Cornwall eveneens van Goff Richards. Solist Marijke mocht aantreden tijdens Sibbereen. De Eendracht Marrum sloot af met musical muziek van The Sound of music uit 1965.

Euphonia Ternaard mocht als derde optreden zij begonnen met Variations van Alpine van Bertrand Moren. Koraal Pro Patria Mori van Alan Fernie ging als tweede over de baton van dirigent Gouke Wielenga. Muziek is tijdloos bewees Light as Air naar een arrangement van Goff Richards met een mooie solo van Harmke Groen.

Als laatste werd Paint it Black van Mick Jagger en Keith Richards gespeeld, tijdens dit nummer werden er prestatie van verschillende solisten gevraagd.

Stedelijke Harmonie uit Dokkum mocht deze muzikale middag/avond afsluiten Onder leiding van Douwe Veenstra werden Majestic Melody, De Zweedse mars Norrlandsfarger, Dos Danzas Latines gespeeld. Along the Weser van Jacob de Haan werd als eerbetoon aan het Noord Duits riviertje gespeeld. De Stedelijke Harmonie eindigde hun optreden met Monty Python’s – Always look on the bright side of life.

Jury Ido Gerard Kempenaar sprak enkele lovende woorden tot de deelnemende korpsen en gaf hun complimenten in de kwaliteit van spelen en het in stand houden van muziek binnen de dorpen en gemeente Noardeast-Fryslân. Voor ieder korps was er een juryrapport. Voorzitter Dirk Bergema bedankte het jurylid en ladyspeaker Iepie Bouma in zijn slotwoord met een bos bloemen.

Bron: Nieuwsblad NOF

SHD in actie. Voor meer foto’s zie Media